Suroviny

Těsto:
60 g pšeničné hrubé mouky
60 g celozrnné špaldové mouky Nominal
4 vejce ( žloutky +  bílky)
200 g moučkového cukru
200 g másla
4 ČL kakaa
1 bal. kypřícího prášku (asi 12 g) 

 

Náplň:
250 g vlašských ořechů
asi 140 g moučkového cukru
rum (cca 150-200 cl)
1 bílek

 

Poleva:
kvalitní hořká čokoláda
(pecička 100% tuku)

pár vlašských ořechů na ozdobu
malé papírové košíčky ø asi 2,5 cm

 

Postup

Mnozí moužná znají různé modifikace "opilých Františků" s intenzivní chutí rumu a ořechů. Většinou se jedná o cukroví ve tvaru malých řezů. podle tohoto receptu si můžete vyhrát s malými "kapkejky".

 

Žloutky utřeme s cukrem a máslem. Z bílků si připravíme tuhý sníh (před šleháním přidejme špetku soli). Do žloutkové hmoty přimícháme mouky promíchané s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Hmotu si přendáme do zdobícího sáčku a plníme malé papírové košíčky. Samozřejmě ne až po okraj, musíme těstu nechat prostor na naskočení. povrch těsta může zůstat nerovný, pečením se srovná. Pečeme při 170 °C asi 15-17 min. (upéct, ale nevysušit). Na vychladlé košíčky přidáme náplň.

 

Tu si připravíme z mletých vlašských ořechů. Bílek chvíli třeme s částí cukru, pak přidáme zbytek, ořechy a rum. Je to vždy trochu individuální, některé ořechy nasají tekutinu lépe, některé méně. Pokud nechceme použít syrový vaječný bílek, je možné ho vynechat. Pokud se nám nedaří docílit husté konzistence, můžeme přidat 1 PL rozemletých piškotů. Zdobícím sáčkem uděláme košíčků čepici z ořechové náplně. Než si připravíme čokoládovou polevu, můžeme nechat košíčky chvíli v chladu.

 

Čokoládu rozpustíme na vodní lázni. Pokud se nám nezdá dostatečně tekutá, můžeme k ní přidat pecičku 100% tuku. Košíčky namáčíme náplní do čokoládové polevy. Vršek zdobíme kouskem vlašského ořechu. 

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR