Suroviny
cca 500 g ve slupce uvařených brambor 300 g celozrnné špaldové mouky Nominal 250 g měkkého tvarohu (kostka, nikoli vaničkový) 1 vejce M 3,5 g soli švestky |
Postup
Ovocné knedlíky se na českém stole objevují v různých podobách od kynutých na páře přes různá těsta tvarohová či odpalovaná. Přelom prázdnin a začátek září máme mnozí spojen se švestkama. Švestkové knedlíky se objevují v nejedné české písničce, je to prostě klasika. Podle našeho receptu si můžete připravit knedlíky z bramborového těsta z celozrnné špaldové mouky.
Brambory oloupeme a postrouháme na jemném struhadle. Přidáme mouku, sůl a celé vejce. Tvaroh lze použít i jemný, ale vždy je lepší ten ve staniolu nikoliv vaničkový. Všechny ingredience promícháme a důkladně prohněteme. Těsto necháme odležet jen chvilku (cca 5 minut), jen co si připravíme švestky, a hned tvarujeme knedlíky. Ty vaříme ve vroucí mírně osolené vodě 7-8 minut.
Tradiční dohotovení je samozřejmě mletý mák, cukr a přetopené máslo. Ale možná je i skořice, jogurt, hrudkový tvaroh či zakysaná smetana.
Videorecept:
https://www.youtube.com/watch?v=cy5GhtRban4&list=PLrJDLdYQgaE5m81S4mQrAMM5dnmc9sgxh&index=4