Suroviny

 

Odpalované těsto:

4 vejce
140 g bezlepkové mouky NOMIX
80 g másla nebo ztuženého
rostlinného tuku či oleje
260 ml vody (mléka)
větší špetka soli

 

Vanilkový krém:
250 ml mléka
1 balíček (cca 40 g) vanilkového
pudinku
1 valíček vanilkového cukru
250 ml šlehačky

 

Karamelový krém:
500 ml šlehačky
125 g cukru krupice

 

Karamelová poleva:
80 g cukru krupice
3 PL šlehačky
cukr moučka

 

Postup

Karamelové větrníky jsou česká klasika a dříve nechyběly v žádné cukrárně. Nebudeme si nic namlouvat, je to cukr, cukr, cukr...žádné dietní mlsání. Ale jednou za čas. Tady je náš recept na bezlepkovou verzi.


V receptu "Věnečky, větrníky,...z odpalovaného těsta" najdeme podrobnější instrukce k přípravě a zpracování odpalovaného těsta. Proto zde jen stručněji.


V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme v ní tuk a sůl. Přidáme mouku a intenzivně mícháme. Zpočátku se nám může zdát hrudkovitá, ale dále hmotu zpracováváme a tzv. odpalujeme (vždy necháme trochu přichytit a zase zamícháme), dokud nezískáme sklovitou kompaktní hmotu, která se nelepí na hrnec ani na vařečku. Když vychladne na pokojovou teplotu, přimícháváme do ní vejce po vejci. Vše dobře promísíme. Tato hmota je hladká a jemná, ale už mazlavější.  


Odpalované těsto dáme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a na vymazaný plech nastříkáme větrníky (spirály). Dáme péct do vyhřáté trouby na 210 °C. Po 7 minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme dozlatova (cca 25 min.). Na dno trouby můžeme položit hrnec s vroucí vodou (odpařuje se).
Karamelový krém (nebo karamelovou šlehačku) si připravíme několik hodin dopředu. Cukr v kastrolu roztavíme a zkaramelizujeme. Poté přilijeme šlehačku. Mícháme, dokud se nám v ní karamel nerozpustí. Necháme důkladně vychladit (třeba přes noc v chladničce). Před zdobením ze šlehačku vyšleháme tuhý krém.


Vanilkový krém připravíme z pudinkového prášku a mléka. Ve studeném mléku rozmícháme pudinový prášek a cukr a vaříme, dokud budink nezhoustne. Takto provařujeme asi 2-3 min. Chladíme a během této doby stále trochu mícháme, aby si pudink uchoval krémovitý charakter. Například můžeme dát do robota na nejpomalejší rychlost. Pudink nesladíme moc, aby byl zachován kontrast mezi sladkou karamelovou šlehačkou a jen lehce nasládlým vanilkovým krémem. Jakmile je pudink vychlazen, postupně přimícháme ušlehanou smetanu.


Pro přípravu polevy podobně jako u krému z cukru uděláme karamel, který zalijeme 3 lžícemi smetany ke šlehání. Mícháme do hladka. Pomalu necháme vychladit a konzistenci upravíme přimícháním moučkového cukru.


Dohotovení:
Ještě vlahé větrníky prořízneme a horní polovinu polejeme (potřeme) polevou. Necháme osychat. Na dno spodní poloviny nastříkáme zdobícím sáčkem vanilkový krém a na něj vrstvu karamelového. Zlehka přiklopíme horní polovinou a uložíme do chladna.


Náš tip: Z obrázku je vidět, že chceme-li někoho potěšit, nemusí to být vždy jen klasický tvar větrníku.

newsletter

Buďte stále v obraze!
Aby vám už nic neuteklo,
přihlaste se k odběru novinek.

Odesláním souhlasím se zpracováním osobních údajů | GDPR